És la desigualtat, també en cultura

A vegades, en polítiques culturals anem un pas per darrera. Penseu en el tema de les desigualtats i les polítiques per fer-hi front. En salut, porten temps debatent sobre el que consideren la pitjor epidèmia en aquest àmbit: les desigualtats socials. En educació, el debat entre innovació pedagògica i desigualtat està a l’ordre del dia. Però en l’agenda de les polítiques culturals, l’equitat continua sense ocupar un lloc central.
Tenim menys coneixement que en d’altres àmbits, però sabem que existeixen desigualtats pel que fa a l’accés, la participació, la creació o la producció cultural. La renda, la formació, l’origen, el gènere o el codi postal són factors determinants de les desigualtats, també en cultura. Qui accedeix, qui participa o qui pot ser creador d’un determinat tipus de manifestació cultural?
Molt vinculada amb aquestes desigualtats, en trobem una altra: la desigualtat en el procés d’elaboració i implementació de les polítiques públiques en cultura. Qui participa d’aquests processos? Qui pot influir sobre el que es considera un problema públic en l’àmbit cultural? Quines oportunitats tenim per impulsar un tema en l’agenda d’aquestes polítiques? Existeix equitat en la distribució de recursos públics en l’àmbit cultural? Qui pot formar part dels agents que implementen i avaluen les polítiques culturals?
Podem creure que aquestes preguntes tenen una rellevància menor per a les polítiques culturals. Podem creure que la desigualtat no és un problema que vagi amb la cultura. O podem creure que és el moll de l’os, perquè si parlem de desigualtats, parlem de democràcia. Perquè està comprovat que a societats més desiguals, societats menys democràtiques. En definitiva, el que passa amb les desigualtats en l’àmbit cultural no està al marge del que passa amb la democràcia en les nostres societats. 
Necessitem més informació, més dades sobre les desigualtats en cultura. També necessitem més participació (i més diversa) per debatre aquesta informació i generar coneixement útil per prendre decisions. Per això des de l’Escola de l’IGOP volem obrir un espai de reflexió (i acció) sobre les desigualtats en l’àmbit de la cultura.
De què parlem quan parlem de desigualtats en cultura? Quins són els factors clau que expliquen aquestes desigualtats? Què fan l’administració pública i els agents culturals per fer front a aquestes desigualtats? Què podem fer per promoure l’equitat d’oportunitats però també de recursos en l’àmbit cultural? Debatrem aquestes i d’altres preguntes en el marc de l’Escola d’Estiu de l’IGOP, que durant la darrera setmana de juny abordarà el tema de les desigualtats. Una de les jornades, la del 29 de juny, la dedicarem a les desigualtats en cultura. Per això comptarem amb:
Ingrid Guardiola, professora i productora cultural.
Sandra Martínez, Casal de Barri La Cosa Nostra.
Montse Tort i Sergi Diaz, Ajuntament de Barcelona.
-Modera: Nicolás Barbieri, IGOP-UAB
Us convidem a participar i explicar les vostres experiències i mirades sobre la desigualtat en cultura.
Lloc: Casal de Barri La Cosa Nostra (Carrer de Beret, 83).
Dia i horari: dijous 29 de juny, 17h.
Inscripcions (només per poder preparar l’espai): http://bit.ly/EscolaEstiu17
 
Anuncios
A %d blogueros les gusta esto: