Mesurar l’impacte, analitzar el retorn o avaluar el valor públic?

Mesurar l’impacte social de les polítiques i activitats culturals no és exactament el mateix que analitzar el seu retorn per a la societat. Com tampoc ho és avaluar el valor públic generat (o no) per aquestes polítiques i accions. Aquesta és una de les principals idees que vaig desenvolupar en la meva participació a les Jornades «Els impactes dels esdeveniments culturals: més enllà de la repercussió econòmica», organitzades pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals.
La meva presentació pretenia oferir una mirada general sobre les perspectives i metodologies d’anàlisi d’impacte i retorn social de les polítiques i activitats culturals. Però també em vaig permetre afegir una pregunta que assenyala un camí que trobo rellevant: apostar per l’avaluació. Em refereixo a l’avaluació del valor públic generat per les accions i processos culturals, així com les seves limitacions.
Proposo que pensem en l’avaluació com a dret (de caràcter democràtic). Aquest és un tipus d’avaluació que fa èmfasi en la comunitat i en les comunitats. En definitiva, en les oportunitats i capacitats generades amb les accions culturals. Però cal advertir una qüestió: l’avaluació no pot ser considerada un procés tecnocràtic. Sí que hem d’avaluar per ser més transparents i rendir comptes, però fonamentalment hem d’avaluar de manera que impulsem un procés obert i d’aprenentatge col•lectiu. I és per això que tant les administracions púbiques com la resta d’agents implicats probablement hagin de sortir (encara que sigui parcialment) de la seva zona de confort. 
Podeu veure el vídeo amb la intervenció.

 


Los comentarios están cerrados.

Crea un blog o un sitio web gratuitos con WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: