Els reptes de les polítiques culturals locals

Són les administracions públiques avui els principals actors en la construcció i desplegament de polítiques culturals locals? Ho han de ser en un futur proper? Quines són les responsabilitats dels diferents agents implicats en la gestió pública de la cultura? Què han de fer, què han de deixar de fer i què han de deixar fer les polítiques culturals? Amb preguntes com aquestes, pretesament incitadores del debat, hem iniciat un espai de coneixement i aprenentatge. Un espai que ens permeti debatre sobre les problemàtiques que afecten les polítiques culturals però també sobre les alternatives de respostes.

Aquestes setmanes, en el marc de la comunitat virtual d’Interacció (Centre d’Estudis i Recursos Culturals, Diputació de Barcelona), i conjuntament amb Marta Ardiaca, Carme Rodriguez i Ruben Martinez, estem coordinant un debat en línia a partir de tres temes transversals:

1) Interdependència i autonomia política? Els governs locals davant un doble escenari. D’una banda, necessàriament els governs locals han de treballar de forma interdependent amb altres esferes de governs i amb altres agents culturals. D’altra banda, els governs s’enfronten a un procés de possible pèrdua d’autonomia a l’hora de decidir i implementar polítiques culturals (llei de bases regim local, etc.). En aquest sentit, estem davant un procés que erosiona la seva capacitat política.

2) La planificació estratègica: una eina per democratitzar la presa de decisions o un espai de caràcter consultiu? Ens preguntem com han funcionat els plans de cultura, així com processos similars, en els darrers anys. Què podem aprendre d’experiències que ja porten un recorregut històric? Com han de ser les eines de planificació i elaboració de polítiques culturals en els propers anys?

3) La gestió públic-comuna. El conjunt de peticions per a aplicar la gestió ciutadana a equipaments de titularitat municipal parlen de la possibilitat de potenciar models diferents a la gestió pública convencional. De fet, podem aprendre i sistematitzar els coneixements que fa temps s’acumulen en contextos amplis de gestió públic-comuna, sigui en equipaments municipals, projectes de cultura lliure o a l’economia social.

Volem que aquest debat sigui un espai de coneixement, qüestionament i aprenentatge compartit. Per això hem demanat a algunes persones que escriguin uns breus articles per ajudar-nos a iniciar el debat. Persones que treballen en l’àmbit cultural i d’altres que no, persones que formen part de les administracions i d’altres implicades en entitats o moviments col•lectius, persones que hem tingut oportunitat de llegir abans i persones que probablement no.

Us convidem doncs a participar del debat en aquest link

Los comentarios están cerrados.

Blog de WordPress.com.

Subir ↑

A %d blogueros les gusta esto: